Depressió, dol i estat d’ànim baix

Depressió, dol i estat d’ànim baix

Depressió

Depressió

La depressió es caracteritza per tenir molts pensaments sobre el nostre passat en que veiem la nostra vida de forma negativa, sovint amb idees de fracàs, d’incapacitat, d’enyorança, de desesperança. Aquests pensaments s’estenen també al present, tot i que molt lligats al nostre passat, com una simple continuació. El futur es veu amb poques esperances, hi ha manca d’il·lusions i projectes, no es confia que millori, que vinguin canvis positius, ni en les pròpies capacitats per generar-los.
La persona deprimida té molt poca energia i motivació, la qual cosa afecta la seva vida quotidiana. Sovint li costa aixecar-se o realitzar tasques que en altres èpoques eren fàcils de fer. Li costa concentrar-se. No té desig de socialitzar i sovint prefereix estar sola, a casa o amb persones molt properes.
El tractament de la depressió inclou entre altres elements terapèutics, el control dels pensaments negatius, l’estimulació d’activitats gratificants – sempre amb cura que no es converteixin en una altra tasca difícil de dur a terme per la persona – i la cerca dels focus d’origen, per tal de realitzar-ne la re-elaboració conscient i inconscient i poder-se alliberar del seu efecte. Sovint s’inclouen tècniques de relaxació per tal de minimitzar l’efecte dels pensaments negatius.
La depressió pot aparèixer com a trastorn secundari d’un altre trastorn. P.e. algú amb agorafòbia que des de fa anys viu limitada per aquest trastorn, pot fàcilment tenir símptomes depressius com a conseqüència dels efectes que veu a la seva vida.

Fes una consulta sobre les depressió o demana una cita

12 + 1 =

Dol

És una forma d’estat depressiu produït per una pèrdua, sovint d’un ésser estimat o d’una relació sentimental (de parella, familiar, amistat).
La persona passa per diferents fases. Tot i que no necessàriament tothom funciona de la mateixa manera, aquestes fases acostumen a ser: negació, ira, negociació (pros i contres de la pèrdua, si s’escau), dolor emocional i acceptació.
L’objectiu del treball del dol és arribar de forma fluida i natural a l’acceptació. Es fa un acompanyament del procés sense presses i alhora evitant quedar-se bloquejat en una de les fases. Un error comú a nivell social és voler que la persona es recuperi el més ràpid possible, voler distreure la persona amb activitats gratificants. El més important en un dol és que la persona pugui parlar-ne a bastament per tal que surti el dolor. El tractament permetrà que la persona se sent escoltada, es propiciarà que parli d’allò que és rellevant per tal que les emocions es col·loquin al seu lloc i no es quedin tancades a l’interior de la persona. Un dol no tancat adequadament produeix importants efectes emocionals negatius a mig termini.

Fes una consulta sobre el dol o demana una cita

5 + 4 =

Estat d’ànim baix

És una forma de depressió de molt menor intensitat i més puntual. És possible que es repeteix de forma recurrent o que sigui conseqüència de quelcom concret (p.e. una ruptura sentimental).
El seu tractament inclou els elements citats en la depressió. Si el seu origen és quelcom concret serà molt important parlar amplament sobre el fet per tal d’ordenar-lo, elaborar-lo adequadament i que perdi el seu efecte negatiu.

Fes una consulta sobre l’estat d’ànim baix o demana una cita

9 + 2 =

Depressió, dol i estat d’ànim baix a Reus

© Nova Ment Psicologia 2019

Psicòleg Reus - Psicòleg Tarragona

Nova Ment Psicologia Reus

Treballa amb nosaltres

Teràpia de parella Reus - Sexòleg Reus

© Nova Ment Psicologia 2019

Psicòleg Reus - Psicòleg Tarragona

Nova Ment Psicologia Reus

Treballa amb nosaltres

Teràpia de parella Reus - Sexòleg Reus

Av. La Salle 45, oficina 32, 43205, Reus / Av. Ramón y Cajal 41, 8-3 43001 Tarragona