Teràpia de parella, sexologia, infidelitats i gelosia

Teràpia de parella, sexologia, infidelitats i gelosia

Teràpia de parella

Teràpia de parella

A Nova Ment Psicologia som especialistes en teràpia de parella. La nostra proposta inicial de treball consisteix en una sessió conjunta amb ambdós membres de la parella, en que es recull la informació dels conflictes des del punt de vista de cadascú. Després es fan dues sessions individuals, una amb cada membre de la parella. Les sessions individuals són importants per tal que tots dos tinguin un espai totalment confidencial per explicar amb total llibertat, sense condicionants de cap tipus – p.e. sovint no expresem certs pensaments o sensacions per evitar ferir l’altre. Tot seguit fem una nova sessió conjunta. En aquesta sessió se us explica què és el que evita que tingueu una relació de parella plena i quina creiem que és la millor manera d’ajudar-vos.

A partir d’aquí les sessions la pauta de sessions pot ser: totes conjuntes, alternància de conjuntes i individuals, un periode de sessions individuals, conjuntes en alternància amb individuals amb un dels membres.

Això es defineix en funció dels casos. A títol orientatiu, les sessions conjuntes estan molt focalitzades a millorar la comunicació de parella, mentre que a les individuals s’aprofondeix més en qüestions personals que estan afectant la relació.

Entre els problemes més comuns que afecten les parelles estan els següents: problemes de comunicació, discussions massa freqüents, discussions en les que hi ha faltes de respecte, distància i fredor emocional (moltes vegades definida per la parella com a “semblem amics que comparteixen un pis “), manca de projectes comuns; discrepàncies davant de temes importants com la família d’origen, els fills, l’economia, el compromís o la inclusió. També es consulta pels temes comentats més àmpliament en aquesta pàgina: sexualitat, gelosia i infidelitats.

Fes una consulta sobre teràpia de parella o demana una cita

6 + 15 =

Sexologia

Les disfuncions sexuals més consultades al nostre equip són:

Manca de desig
Un dels membres de la parella o ambós tenen poc desig sexual. Sovint s’ha produit un disminució amb el pas del temps fins arribar a un nivell preocupant per a la relació.
També pot passar en persones que no tenen parella.

Disfunció erèctil o impotència
L’home amb disfunció erèctil de base psicològica veu que té ereccions normalment (p.e. en la fase de petons, durant la masturbació o experimenta ereccions espontànies nocturnes), però durant la relació sexual l’erecció no es produeix o es perd. Això passa sovint quan arriba el moment de la penetració.
La sensació que experimenta l’home amb disfunció erèctil és d’angoixa i por a que es repeteixi. Aquesta angoixa i por, precisament fan que la disfunció es produeixi de nou.

És comú que l’home que pateix disfunció erèctil pugui patir també altres tipus de trastorns com manca de desig sexual, ejaculació precoç o conductes evitatives. La manca de desig sexual està estretament relacionada amb la conducta d’evitació de les relacions sexuals. Per què s’eviten? Perquè és la tendència humana fugir d’allò que ens causa malestar. És molt freqüent que l’home que pateix impotència – crònica o puntual – experimenti molta frustració, que li produeixi ràbia i l’afecti l’autoestima. Una manera de protegir-nos d’aquestes emocions negatives és apartar el sexe de la nostra vida, deixant de pensar-hi i fugint de situacions on es pugui donar. Això té sovint l’efecte de reduir el desig sexual especialment en parelles estables.

La disfunció d’erecció o impotència, unida a la maca de desig, produeix fàcilment dificultats a la relació de parella. L’altra persona, si no hi ha molt bona comunicació, pot interpretar-ho com que ja no és desitjada, que ja no atreu i per tant no hi ha ni desig ni una excitació intensa.

La teràpia sexual de la impotència és normalment individual, però sovint és convenient la participació puntual de la parella.

Ejaculació precoç
Aquesta disfunció es caracteritza per una manca de control de reflexe ejaculatori en l’home, que normalment s’activa ràpidament a l’inici del coit i fa que es produeixi l’orgasme abans del desitjat.
El punt més important per aquest problema és aumentar la capacitat de control de l’ejaculació.

La mesura del temps que pot aguantar l’home abans d’ejacular no ens dóna informació adequada sobre si hi ha o no ejaculació precoç. Segons estudis de sexologia fins a un 70% dels homes són incapaços de controlar el reflex ejaculatori, és a dir, que des d’aquesta definició pateixen ejaculació precoç. Molts d’ells són capaços d’aguantar un temps suficient perquè no sigui percebut com un problema.

Vaginisme
En aquesta disfunció la dona tanca fortament de manera involuntària els músculs de la vagina, de tal manera que la penetració es torna molt difícil i sobretot dolorosa. .

Altres dificultats que també tractem són: anorgàsmia, por a l’ejaculació femenina, efectes psicològics derivats de la identitat sexual (homosexualitat, transexualitat) i en general qualsevol dificultat relacionada amb la sexualitat.

Fes una consulta sobre la sexologia o demana una cita

14 + 14 =

Infidelitats

La infidelitat és un dels cops més grans que pot patir una parella i produeix efectes tant a nivell individual com de relació.

A nivell individual:
La persona infidel pot experimentar un gran sentiment de culpa, un penediment molt grans pel que ha fet i molta confusió.
El membre no infidel acostuma a experimentar molta ràbia, tristesa i dolor. La seva ment es veu assaltada per pensaments i imatges relacionats amb la infidelitat. Múltiples situacions (p.e. escoltar que arriba un missatge al mòbil de la parella) poden estimular aquestes imatges i pensaments, que provoquen angoixa, ràbia, tristesa, dolor…
El membre no infidel perd la confiança en l’altre i es pregunta si algun cop la podrà recuperar.
La persona infidel sovint se sent frustrada per què se sent penedida i no pot alleugerir el dolor de la seva parella.

A nivell de relació:
Es produeixen baralles, hi ha molta tensió i molta distància. Les emocions mencionades en l’apartat anterior afloren en les converses en forma de retrets, de crítica destructiva i actituts defensives. Si això s’allarga es produeix una sensació d’esgotament, frustració i impotència per no poder superar la situació.

Fes una consulta sobre les infidelitats o demana una cita

5 + 4 =

Gelosia

La persona gelosa es veu atrapada sovint en pensaments i imatges en que s’imagina la seva parella sent-li infidel. Aquests pensaments li produeix un alt nivell de nerviosisme i angoixa que necessita alliberar-se d’alguna manera.

El que necessita la persona gelosa per tranquil·litzar-se és la seguretat de que l’altre no li està sent infidel, per això acostuma a tenir actituts controladores, pregunta amb suspicàcia, etcètera. Això genera en la parella una sensació desagradable de manca de llibertat i la tristesa de que la teva parella no confiï en tu.

En la gelosia tots dos membres de la parella pateixen i la relació es resenteix profundament. És comú que sorgeixin moltes baralles i que hi hagi la por a actuar lliurement, amb la qual cosa la tensió en l’ambient també está present sovint. Això disminueix la possibilitat de gaudir de la relació i dificulta que sigui un lloc de compartir, de diversió, de comprensió i de confiança.

El tractament passa per aconseguir gestionar els pensaments intrusius de gelosia per tal que no ens afectin. Alhora es buscarà de reduir-los al màxim. Sovint són necessaris acords a la parella per tal de consensuar què pot tolerar i què no la persona gelosa, i si això ho pot oferir o no l’altra persona.

Fes una consulta sobre la gelosia o demana una cita

1 + 10 =

Teràpia de parella, sexologia, infidelitats, gelosia a Reus i Tarragona

© Nova Ment Psicologia 2019

Psicòleg Reus - Psicòleg Tarragona

Nova Ment Psicologia Reus

Treballa amb nosaltres

Teràpia de parella Reus - Sexòleg Reus

© Nova Ment Psicologia 2019

Psicòleg Reus - Psicòleg Tarragona

Nova Ment Psicologia Reus

Treballa amb nosaltres

Teràpia de parella Reus - Sexòleg Reus

Av. La Salle 45, oficina 32, 43205, Reus / Av. Ramón y Cajal 41, 8-3 43001 Tarragona